Izbira šole za otroka je za starše zelo pomemben postopek


Izbira šole za otroka je za starše zelo pomemben postopek, za ljudi, ki so se priselili v drugo državo, pa je ta postopek tudi zapleten.
Značilnosti izobraževalnega sistema v Nemčiji ga prilagodijo. Tako na primer včasih ni izbire - v nekaterih mestih je v šolah gneča ali pa učiteljev v nižjih razredih primanjkuje in starši morajo "sprejeti, kar je". Za razumevanje nemškega šolskega sistema predlagamo, da razmislimo o nekaj zanimivih dejstvih.

Faze učenja

Otroci v Nemčiji obiskujejo osnovne šole (Grundschule) pri starosti 6 let. Štiri leta šolarji študirajo po splošnem programu, po katerem otroci opravijo izpit in nadaljujejo šolanje v srednji šoli. S pomočjo izpita se določijo sposobnosti otrok, študentje pa se razdelijo v skupine.

Tisti, ki so po osnovni šoli prejeli najnižje ocene, so identificirani v Hauptschule (tako imenovane "glavne šole"). Izobraževanje v tej srednji šoli traja pet let. Tu otroci dobijo osnovno znanje pri pripravi na pridobivanje nizkokvalificiranih poklicev. Diplomanti Hauptschule lahko nadaljujejo s študijem in strokovno izobrazbo ali začnejo delati takoj po šoli.

Tisti, ki so imeli v osnovni šoli povprečno uspešnost, se vpišejo v Realschule (realne šole), katerih študijski rok je 6 let. Najboljši dijaki takšnih šol lahko nadaljujejo študij v 11. in 12. razredu gimnazij. Obstaja še ena možnost, da pridete na gimnazijo - dobro je opraviti izpit po osnovni šoli.

13. razred gimnazije je v bistvu priprava za vpis na univerzo. Po koncu trinajstega letnika študija študenti opravljajo poseben multidisciplinarni izpit - Abitur. Število doseženih točk določa, na katero univerzo lahko diplomira. Na primer študent, ki je dosegel dovolj nizko oceno, ne bo mogel vpisati medicinske univerze ali postati inženir.

Zeugnis der Allgemeinen Hochschulreife, ki ga v Nemčiji pogosto imenujejo Abiturzeugnis (spričevalo o Abiturju), je dokument, ki formalno omogoča vstop na univerzo. Ta dokument služi kot potrdilo o diplomi in sprejemni izpit na univerzi. Moram reči, da številne nemške univerze poleg Abiturja pripravljajo še dodatne teste za prosilce: intervjuje ali druge vrste izpitov.



https://vbgqfxcou4kr.wpcdn.shift8cdn.com/wp-content/uploads/2014/09/el.pdf
https://vbgqfxcou4kr.wpcdn.shift8cdn.com/wp-content/uploads/2014/09/essay-writing-service.pdf

Martha Simons

A 27-year-old freelance journalist based in London, specialising in the media industry.