Čo zobrať so sebou

Prvá a najdôležitejšia vec, ktorú si vziať so sebou na cestu, sú dokumenty a peniaze. Toto je najdôležitejšia vec o cestovaní - udržiavajte ju blízko svojho srdca. Je lepšie mať malú kabelku alebo batoh, ktorý budete mať vždy pri sebe a vezmete si pri prílete batožinu.



Čo teda so sebou priniesť na dovolenku:
Zahraničné pasy a ich kópie. Vo všeobecnosti si uchovávajte kópie všetkých dokumentov v telefóne, flash disku, v cloudovom úložisku / virtuálnom disku alebo na e-maile - ale je lepšie hrať bezpečne a vybrať niekoľko možností naraz. Tieto kópie môžu byť potrebné v prípade straty originálov.
Výpisy a možnosti elektronickej rezervácie hotelov / apartmánov.
Výtlačky a možnosti elektronických lístkov.
https://formogr.am/jzLQQeOvii
https://formogr.am/tFR2SvWvii
Výpisy a možnosti elektronického poistenia. Nezabudnite na očkovacie osvedčenie, ak je to potrebné (napríklad niektoré africké krajiny nebudú môcť bez osvedčenia o očkovaní proti žltej zimnici).
Bankové karty (je lepšie mať niekoľko kariet a účtov rôznych bánk). Life hack: majte peniaze na účtoch, nie na kartách a používajte internetové bankovníctvo na prevod peňazí bezprostredne pred výberom (najlepšie pomocou VPN, viac informácií nižšie). V takom prípade, ak je karta odcudzená, bude prázdna, pretože všetky peniaze budú uložené na účte.
Trochu hotovosti. Hotovosť by mala byť vždy po ruke - a je v mene krajiny, v ktorej sa nachádzate. Napríklad počas našej cesty do Maroka sme dvakrát zabudli vymeniť dostupné euro za miestnych dirhamov vopred, z tohto dôvodu sme sa museli vyhnúť správnemu času na výmenu meny - raz neskoro večer v Casablanci som prostredníctvom sprostredkovania policajtov vymenil peniaze mimo ulíc, druhý - aj večer, len tentoraz v Sahare pri alžírskych hraniciach s obyvateľmi dediny, kde sme museli stráviť noc.
Zápisník malého formátu s poznámkami a poznámkami, perom a ceruzkou. Môže byť použitý na komunikáciu a vyjednávanie.
Frázová kniha neubližuje.
Stiahnite si programy s offline mapami, napríklad OSMAnd alebo Maps.Me, do svojho mobilného telefónu alebo tabletu. Zistite, aké ďalšie mobilné aplikácie môžu byť užitočné pri cestovaní.
Medzinárodný vodičský preukaz a práva (plná moc), ako aj dokumenty týkajúce sa automobilu, zelenej karty, technického pasu a lístka na kontrolu vozidla atď. Pri riadení vlastného vozidla.




Martha Simons

A 27-year-old freelance journalist based in London, specialising in the media industry.