December

December je posledný mesiac v roku. Ale v kalendári starých Rimanov bol desiaty v rade, pre ktorý dostal svoje meno. Preložené z latinčiny, „decem“ znamená „desať“. Rimania začali nový rok v marci. A v Rusku bol tento mesiac nazývaný „želé“ alebo „želé“, pretože v tom čase sa začali vyskytovať silné mrazy.
Hovorilo sa, že v decembri slnko išlo do teplých krajín. Zimný slnovrat na severnej pologuli sa vyskytuje 21. alebo 22. decembra. Je to najkratší deň v roku a noc je teda najdlhšia. V tento deň sa dôrazne odporúča zdržať sa zábavy a bolo tiež potrebné splatiť všetky dlhy, aby neboli dlho dlžné. Aj v deň zimného slnovratu bolo zvykom zbaviť sa starých a nepotrebných vecí v dome. Jedným z najdôležitejších sviatkov pre kresťanov boli Vianoce podľa juliánskeho kalendára 25. decembra. Sviatku predchádzal 40-dňový príspevok. A na samotnú dovolenku bolo zvyčajné "hovoriť" - jesť nielen chudé, ale aj rýchle občerstvenie. Po Vianociach prišli podľa našich predkov skutočná zima. 14. decembra 1825 na námestí Senátu v Petrohrade bolo slávne povstanie, ktoré dostalo svoje meno na počesť tohto mesiaca.

https://www.prostir.ua/wp-content/uploads/2019/12/caviar5.pdf
https://www.prostir.ua/wp-content/uploads/2019/12/el2.pdf


Bolo popravených päť Decembristov, viac ako 120 bolo poslaných na Sibír. Amnestia bola vyhlásená až po smrti Mikuláša I. v roku 1825. V tom čase však mnohí deportovaní už neboli nažive a niektorí z tých, čo prežili, sa už nemohli kvôli zlým zdravotným stavom vrátiť do svojej vlasti. 12.12. 12, to znamená, 12. december 2012 je posledným dátumom v XXI storočí, keď sa všetky čísla dátumov zhodujú. Nabudúce sa takáto zhoda nestane skoro, iba na začiatku budúceho storočia - 1. januára 2101. V decembri sa narodili dvaja generálni tajomníci Ústredného výboru CPSU - Joseph Vissarionovich Stalin a Leonid Ilyich Brežněv. Navyše sa dlho verilo, že Stalin sa narodil 9. decembra 1879. Iba mnoho rokov po jeho smrti bol v metrickej knihe kostola Nanebovzatia Panny Márie v Gori nájdený záznam, v ktorom bolo poznamenané, že 17. decembra 1878 bolo v tomto chráme pokrstené dieťa Joseph Dzhugashvili, narodené 6. decembra toho istého roku. Stalin sa teda celý rok „starol“. A v Sovietskom zväze sa v roku 1949 slávnostne oslavovalo 70. výročie vodcu. Mimochodom, samotný Sovietsky zväz bol vytvorený v decembri a zanikol v tom istom mesiaci, len o 69 rokov neskôr. 29. decembra 1922 bola podpísaná dohoda o vytvorení ZSSR a 8. decembra 1991 vedúci predstavitelia Ruska, Ukrajiny a Bieloruska podpísali dohodu o ukončení činnosti Zväzu sovietskych socialistických republík. ZSSR oficiálne prestal existovať 26. decembra toho roku. 4. decembra je neobvyklý sviatok - deň písania listov Santa Clausovi. Je to takmer celý mesiac pred Novým rokom, čo znamená, že existuje nádej, že Santa Claus bude mať čas splniť všetky priania. V našej krajine dostáva hlavná postava novoročných sviatkov ročne až 400 000 listov. E-mailom prichádza asi pol milióna správ. Pravidelný list treba zaslať na adresu: 162390, Rusko, Vologdská oblasť, mesto Veliky Ustyug, dom Santa Clausa. V ten istý deň, v roku 1946, bolo v Moskve uvedené na trh prvé auto s osobitným názvom Moskvich 400. Po skončení druhej svetovej vojny sa dokumenty spoločnosti Opel vyvážali z Nemecka. Prvý model Moskvich bol vyrobený na modeli Opel. Každý rok 10. decembra sa koná slávnostné odovzdávanie Nobelovej ceny. Laureáti dostávajú okrem zlatých medailí s portrétom Alfreda Nobela a diplomu aj podstatnú peňažnú odmenu, ktorej výška závisí od príjmu, ktorý získala Nobelova nadácia. 11. decembra podľa populárneho kalendára - Soikin Day. Úžasný fakt - sojka dokáže napodobniť spev iných vtákov aj hlas osoby. Výkriky sojky pri okne domu boli toho dňa považované za dobré znamenie. A poverčiví ľudia tvrdili, že ak idete von a sledujete vtáka, môže to ukázať cestu k šťastiu.





Martha Simons

A 27-year-old freelance journalist based in London, specialising in the media industry.