Výsledky štúdie medzinárodného programu hodnotenia kvality

Výsledky štúdie medzinárodného programu hodnotenia kvality odbornej prípravy PISA ukázali, že úroveň stredoškolského vzdelávania v Rusku rýchlo klesá. V roku 2000 sa naša krajina umiestnila na 25. mieste a nedosiahla v priemere 33 bodov. A v roku 2012 už klesol na 34. miesto (najnovšie údaje za rok 2015 budú známe až na konci roku 2016). Čo sa stalo, pretože v sovietskych časoch bolo naše školské vzdelanie jedným z najsilnejších. Asi 10 faktov o školákoch v Rusku objasní tento problém.



Skutočnosť č. 1
V našej krajine sa stále používa päťbodový systém hodnotenia vedomostí študentov. Napriek tomu, že sa vláda pokúsila zaviesť troj-, osem-, desať- a dokonca dvanásťbodový systém, rozhodla sa vrátiť sa k tradičnému systému. V niektorých regiónoch našej krajiny sa používa štvorbodové hodnotenie - práve sa rozhodli jednotku odstrániť. Napríklad v Bielorusku sa používa desaťbodový systém, na Ukrajine dvanásťbodový systém. Až teraz je tu veľmi zriedka 11 a 12 bodov. V Nemecku je najvyššia známka jedna.


https://res.cloudinary.com/dpxursghq/image/upload/v1574429766/Essay_Writing_Service.pdf
https://fecumesp.sirv.com/Images/Major.pdf
https://fecumesp.sirv.com/Images/Research%20Work.pdf



Skutočnosť č. 2
Podľa nariadenia Ministerstva školstva a vedy Ruskej federácie z 1. januára 2015 musia mať všetky školské učebnice elektronickú verziu. Súhlasím, je to veľmi výhodné, keď si uvedomíte, že takmer každý študent má teraz tablet alebo smartphone. A ekonomický prínos je tu tvárou v tvár - vo väčšine regiónov Ruska nie sú školy schopné poskytnúť každému dieťaťu potrebnú súpravu učebníc. Prítomnosť iba jedného zariadenia však tento problém vyrieši počas celého obdobia odbornej prípravy. Nebudete musieť kupovať učebnice, môžete si stiahnuť ich elektronické verzie zadarmo. Tableta sa teda vyplatí asi za rok, v niektorých prípadoch dokonca skôr. Portfólio sa začne vážiť oveľa menej, ak do neho bude vložený jeden gadget obsahujúci celú školskú literatúru namiesto troch alebo piatich učebníc.

Skutočnosť č. 3
Väčšina detí v Rusku študuje šesť dní v týždni. V päťdňovom období sa spravidla nájdu iba základné triedy. Ako často deti navštevujú školu, určuje každá vzdelávacia inštitúcia podľa svojho uváženia alebo na základe spoločného rozhodnutia rodičov. Študenti stredných škôl môžu byť presunutí do päťdňového týždňa, ale potom hodiny, ktoré boli naplánované na sobotu, sú „roztrúsené“ počas týždňa. Školský deň sa tak predĺži o niekoľko hodín. Čo je lepšie - šesť dní alebo 10 hodín za deň - je stále nástrahou.


https://res.cloudinary.com/dpxursghq/image/upload/v1574431450/caviar3.pdf

Skutočnosť č. 4
Predpokladá sa, že hodiny telesnej výchovy na školách sa stanú zaujímavejšími a rôznorodejšími. Ministerstvo školstva a vedy Ruskej federácie zvažuje zavedenie nových štandardov, kurzov a programov so zapojením profesionálnych školiteľov. Na školách sa čoskoro objavia krasokorčuľovanie, atletika, stolný tenis, rytmická gymnastika a mnoho ďalšieho. Dieťa si bude môcť zvoliť športové smerovanie podľa svojich záujmov, takže nebude mať vôľu vzlietnuť a oslobodiť sa od neho. Napríklad v jedenástich školách v Čeľabinsku sa deti učia hrať golf na hodinách telesnej výchovy. Z tohto dôvodu už bol celý inventár dodaný. Kto vie, možno bude čoskoro zavedený do povinných školských osnov.


Martha Simons

A 27-year-old freelance journalist based in London, specialising in the media industry.