Inštitút pre rozvoj internetu

Inštitút pre rozvoj internetu vyhodnotil projekty nových školských vzdelávacích štandardov a navrhol zvýšenie počtu hodín informatiky. Najmä začať vyučovať tento predmet už od piateho do šiesteho ročníka.




https://s19.directupload.net/images/191206/r5ohziye.pdf
 Foto: iStock Foto: iStock Foto: iStock
„Aby sme sa mohli úspešne zúčastniť globálneho technologického závodu, v najbližších 10 rokoch sa v Rusku objavia ďalšie dva milióny IT špecialistov,“ hovorí Sergei Petrov, predseda predstavenstva Inštitútu pre rozvoj internetu.

Foto: Alexander Korolkov / WG
Ako a čo sa teraz bude v školách učiť podľa nových školských štandardov
Podľa neho pri rozvoji digitálnych zručností nastal nový vzdelávací štandard. Podľa tohto dokumentu však školenie o algoritmoch a programovaní v kurze informatiky začína iba v 8. ročníku a trvá iba dva roky. To znamená, že „veľmi produktívny vek sa stráca na formovanie algoritmického myslenia - stupne 5-6“. Ďalším plusom skoršej informatiky je zníženie záťaže na strednej škole.

https://www.prostir.ua/wp-content/uploads/2019/12/caviar5.pdf
https://www.prostir.ua/wp-content/uploads/2019/12/el2.pdf

„V maturitnom štúdiu sú študenti oboznámení s tradičnými predmetmi, zatiaľ čo zručnosti v oblasti analýzy a spracovania údajov v tabuľkách sa majú vytvárať iba od stupňa 9. Algoritmické myslenie a systematický prístup sú zručnosti meta-predmetov, ktoré je potrebné formovať čo najskôr. Zároveň chlapci nemusia stať sa vývojármi alebo analytikmi veľkých dát v budúcnosti. Znalosti získané na hodinách počítačovej vedy pomôžu študentom nielen v IT priemysle, ale aj v akejkoľvek oblasti, “verí Petrov.










Martha Simons

A 27-year-old freelance journalist based in London, specialising in the media industry.