Dejiny vzdelávania

Dejiny vzdelávania v Rusku obsahujú mnoho zaujímavých a dokonca šokujúcich faktov. Školy v Rusku sa začali masívne vytvárať po prijatí kresťanstva v Rusku. O tom sa hovorí v príbehu minulých rokov, ktorý rozpráva o udalostiach z roku 988: „A (Vladimir) založil na kopci kostol v mene sv. Bazila ... Poslal zbierať deti od najlepších ľudí a dať ich do kníh na štúdium. Matky týchto detí za nich volali; Lebo ešte neboli usadení vo viere a plakali pre nich, ako pre mŕtvych. “



Školenia sa zúčastnili predstavitelia kňazov a mestských úradov. Na prvých školách mohli študovať iba chlapci. A dievčatá začali študovať omnoho neskôr, najprv iba v kláštoroch.
https://anchor.fm/martha-simons
Prví učitelia sa nazývali zákonníci. Vyučovali na príklade byzantských a bulharských škôl. Úlohou učiteľov boli mnísi. Kusy brezovej kôry sa používali ako zápisníky, perá slúžili ako ostré perá. Až v 15. storočí sa stal papier lacným a cenovo dostupným, odvtedy začali študenti písať atramentom na papier.

Ruská abeceda sa neustále menila - z 863 na 1917. Mnoho listov bolo zrušených, iné boli obnovené a znovu zrušené. Pokiaľ ide o prvé učebnice, išlo o liturgické knihy. Nedali známky, namiesto nich došlo k prepusteniu. Takže najvyššia kategória znamenala veľmi dobré úspechy, strednú úroveň - úspechy „učenia priemernosti, merané, nie zlé“. Najnižšia kategória je „doktrína je slabá, odporná, nudná, beznádejná, lenivá.“ Až v 19. storočí sa začali používať známky 0 až 5. Nula znamenala, že študent nerobí vôbec nič. Pre dve nuly mohli označiť bičovanie tyčami. V polovici 19. storočia bol telesný trest v škole zrušený.

Pod Petrom I. sa objavili prvé špeciálne školy pre dievčatá. A podľa Kataríny II - Vzdelávacia spoločnosť šľachtických dievčat, známa ako Smolny inštitút. Vycvičili guvernéry, domácnosti, pestúnky. Šľachtici študovali samostatne v súkromných penziónoch.



Martha Simons

A 27-year-old freelance journalist based in London, specialising in the media industry.